Po świętach moja biblioteczka wzbogaciła się o kolejne kulinarne pozycje w tym także Jamie Oliver’s Christmas Cookbook. Bardzo lubię jego przepisy, a kiedy ujrzałam Badass Brownies wiedziałam, że muszę je upiec natychmiast ; ) Brownies Jamiego ma w sobie wszystko to co lubię, dużą ilość gorzkiej czekolady, syrop klonowy, maliny i orzechy : ) Jest po prostu obłędne. Polecam!!!
Składniki (blacha o wymiarach 23×23 cm):
- 50 g białej czekolady
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 200 ml syropu klonowego
- 4 jajka (wielkość L)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów (u mnie brazylijskie plus migdały)
- 100 g malin
Białą czekoladę posiekać, przełożyć do zamrażarki. Masło i gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać syrop klonowy, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Dodać posiekane orzechy, maliny i zmrożoną białą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 17,5 minuty (Jamie jest bardzo precyzyjny ; ) ) Ważne, aby nie przepiec brownies, masło i czekolada podczas stygnięcia będą zmieniać konsystencję na bardziej stałą. Przed podaniem można udekorować kakao.
Smacznego!
Ślinka cieknie na sam widok ❤
Autor
🙂 🙂 🙂
WOW ☺ Kombinacja debeściarska ❤
Jutro będę piec, poproszę o wskazówkę: dodajemy maliny zamrożone czy rozmrożone? Do świeżych daleko niestety…
Autor
Mrożone 🙂
Autor
Wszystko mi tu pasuje 😀
Nie jestem fanem gorzkiej czekolady, upieczenie tego brownie było dla mnie świadomym wyzwaniem i w towarzystwie słodkiego napoju uznaję za udane 😉 Jednak posypanie kakao byłoby dla mnie gorzkim zabójstwem 😉
Autor
Super, że się odważyłaś i co ważniejsze, że smakowało! u nas nawet dzieci wprost kochają gorzką czekoladę, więc jej wytrawny smak wcale nie jest nam już straszny 🙂
Ale cudo!
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam co za połączenie 🙂
Autor
Świetne prawda? 🙂
Też lubię Jamiego 🙂 przepis zdaje się super 🙂
Autor
Polecam, pycha 🙂
Czekoladowa rozpusta 🙂
Autor
Oj tak 🙂
To musi być mega mega czekoladowe 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Marta poratuj czy ono po upieczeniu jest trochę płynne?
Autor
Tak, gęstnieje dopiero przy studzeniu (najszybciej w lodówce 😉 ) ale nadal pozostaje „maziaste” 🙂
Poezja 🙂
Autor
Prawda 🙂
To już wiem co będę jutro piec 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Ahhh ale apetyczne! Aż ślinianki same zaczynają pracować 😉 Brownie w swojej prostocie wygrywa w rankingu moich ulubionych ciast!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 w prostocie siła 🙂
przepiękne zdjęcia! i tak jak za brownies nie przepadam to bym zjadła 🙂 moc fotografii jest nieziemska 🙂
Autor
Dziękuję ogromnie mi miło!!! 🙂
Nie wiem czy dotrwa do schłodzenia !!! totalne szaleństwo jakby czekoladowa lawa mniaaaaaam 😀
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Kocham brownies a to jest jeszcze pyszniejsze niż wygląda 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
już się zakochałam w tym cieście 🙂
Autor
Jest super, polecam 🙂
Niesamowite jest pół blachy znikneło w 2 godziny 🙂 a Twoje zdjęcia Marta!!! pamiętam jeszcze te z przed kilku lat niesamowicie się rozwijasz 🙂
Autor
To bardzo miłe, dziękuję ! 🙂 super, że brownie przypadło do gustu 🙂
Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 kocham ten czekoladowy zakalec hehhe
Autor
O tak zakalec to tylko czekoladowy 😉
Ciasto jest przepyszne a twoje zdjęcia zachwycają 🙂
Autor
Bardzo mi miło, serdecznie dziękuję 🙂
robiłam i pyszne
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Kocham to ciasto i kocham Twoje zdjęcia!!! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂