Często pytacie mnie o nasze obiady i przepisy na wytrawne dania, nawet te podstawowe. Muszę Was uspokoić, że obiad lub obiadokolacja to dania, które przygotowuję codziennie, ale nie zawsze jest czas, aby uwiecznić je na zdjęciach. Jako postanowienie noworoczne powinnam chyba przyjąć, aby więcej załączać ich na blogu : ) Nasze ulubione potrawy się powtarzają w związku z czym zawsze zakładam, że zdjęcia zrobię następnym razem : ) Dzisiaj prezentuję Wam kotlety mielone z piekarnika. Wersję tradycyjną, czyli kotlety mielone smażone na patelni przygotowuję identycznie do momentu zapiekania. Uwielbiam obiady z piekarnika, bo praktycznie robią się same, są zdrowsze, a w smaku niczym nie ustępują tym smażonym. Do poniższych kotletów możecie dodać ulubione dodatki jak ser, papryka, cukinia, czy marchewka, przez co zwykły obiad nabierze nowego wymiaru : ) Polecam!!!
- 500 g mięsa mielonego np. z szynki
- 1 cebula
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, majeranek
- bułka tarka
- ok. 15-20 g masła
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej. Uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku położyć niewielki, cienki plasterek masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190, C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut. aby skórka ładnie się zarumieniła.
Smacznego!
500 g mięsa mielonego np. z szynki | 0 WW | 1,4 WBT |
1 cebula | 0,5 WW | 0,1 WBT |
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie | 4,5 WW | 0,4 WBT |
1 jajko | 0,1 WW | 3,6 WBT |
sól | 0 WW | 0 WBT |
pieprz | 0 WW | 0 WBT |
słodka czerwona papryka | 0 WW | 0 WBT |
majeranek | 0 WW | 0 WBT |
bułka tarta (szklanka) | 7,9 WW | 0,7 WBT |
ok. 15-20 g masła | 0 WW | 1,5 WBT |
Całość: 13 WW, 7,7 WBT
Jedna porcja (zakładając 10 kotlecików) 1,3 WW 0,7 WBT
Pomysł genialny 🙂 mielone bardzo lubię ale nienawidzę stać przy garach i smażyć 🙂
Autor
Mam dokładnie tak samo 😉
Bardzo mi sie to podoba 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam super obiadek 🙂
Autor
Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu 🙂
Super pomysł na te samo mielone ale jednak inaczej przygotowane, ze zdrowszym rezultatem🖒 Spróbuję, bo zawsze robiłam w standardowej wersji 😊
Autor
Mniej pracy, więcej zdrowia, a smak zachowany 🙂
Coś dla mnie 🙂 fajny sposób na wersję fit normalnych mielonych ciekawe czy smak bez zmian 🙂
Autor
Polecam wypróbować, według mnie na smaku nic nie tracą 🙂
Mielone robię identyko tylko dodaję jeszcze czosnek do smaku ale z piekarnika nie pomyślałabym że się uda 🙂 super 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Takie pomysły uwielbiam 🙂 my też ograniczamy smażenie polecam też grillowanie świetna sprawa 🙂
Autor
O tak grill elektryczny to jeden z naszych ulubieńców 🙂
Fajny obiadek 🙂 Mam głupie pytanie czy ten szpinak to tylko dekoracja czy można jeść na surowo?
Autor
Pewnie! 🙂
Mniam same pyszności u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
A ja bym jeszcze dorzuciła w tej ostatniej fazie podgotowane lekko ziemniaki, żeby się zarumieniły i były chrupiące. I obiad z głowy! Jutro zrobię 😉
Autor
O tak, nie ma to jak pieczone ziemniaki 🙂 będzie pyszny obiad 🙂
też czasami robię kotlety z piekarnika 🙂
Autor
Pysznie i bardzo wygodnie 🙂
Kotleciki wyszły pyszne! skórka chrupiąca jak przy smażonych 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Przepyszne i same się robią 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Są super smakują zupełnie jak smażone 🙂 fajne takie odchudzone 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
SUper obiad 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wyszły pyszne i nie czuć różnicy 🙂 a tęskniłam za mielonymi bo od stycznia jem zdrowo 🙂
Autor
Super 🙂
A ja robię mielone z indyka, bo wolę białe mięso. Następnym razem dam do piekarnika, a podam z pieczarkami.
Autor
Pełna dowolność 🙂 smacznego!
Są pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Uwielbiam je 🙂 po Twoich nieziemskich zrazach z piekarnika wiedziałam że będzie kolejny hit <3
Autor
Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂
Bardzo dobre kotlety. Troszkę inne niż smażone, ale warte zrobienia.
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne 😋😋😋
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Super pomysł. Kotleciki mają chrupiącą skórkę, są lekkie i nie ociekają tłuszczem – same plusy. Z przyzwyczajenia cebulę dałam surową, ale następnym razem ją przesmażę. Dzięki za przepis.
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Kotleciki wyszły super i nie ma z nimi za dużo pracy 🙂
Autor
Super, że posmakowały, pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za przelicznik dla diabetyków zrobiłam dla męża i były pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że mogła Pani skorzystać i smakowało, pozdrawiam 🙂
GE. NIAL NE !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Rewelacyjne to chyba mało powiedziane. Idealny przepis dla mnie. Lubię mielone w każdej formie, ale te w wersji z piekarnika to dla mnie absolutny hit. Dzięki za super przepis!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszne – mam w piekarniku funkcję grilla, więc najpierw termoobieg, potem grill – fantastycznie – bez smażenia na tłuszczu, brudzenia kuchni i zbędnych kalorii. Dziękuję 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Super smakują mniej roboty niż z tradycyjnymi 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Rewelacja bardzo dobre , a skórka chrupiąca bardziej niż w zwykłych 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przyznam że prezentują się apetycznie.
Autor
Dziękuję i polecam 🙂