Bardzo lubię tarty i kruche ciasta zwłaszcza z owocami ; ) Tym razem postawiłam na wersję z budyniem i obawiałam się, że całość będzie zbyt słodka, więc przygotowałam go z minimalnym dodatkiem cukru, bardziej w stylu wytrawnym. Goście byli zadowoleni, jednak osobiście jako miłośniczka bardzo słodkich wypieków stwierdziłam, że był to błąd i na pewno powtórzę ten wypiek, ale w słodszej wersji ; )
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- budyń domowy (przepis tutaj)
- ew. budyń z paczki + mleko (ilość jak na opakowaniu)
- 250 g truskawek
- 2 kiwi
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby było elastyczne. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy budyń i również odkładamy do wystygnięcia. Najlepiej przykryć go folią aluminiową, aby nie utworzył się kożuch. Przygotowane ciasto wykładamy budyniem i dekorujemy owocami.
Smacznego : )
Jeszcze nigdy nie robiłam tarty, muszę kiedyś zrobić:)
Autor
Koniecznie są pyszne! 🙂 Idealna na lato ze świeżymi owocami 🙂
Kupiłam truskawki na promocji w Lidlu i szukam pomysłu co z nimi zrobić, najpierw wpadły mi w oko muffinki z truskawkami ale twoja tarta to po prostu dzieło sztuki..
Tarta z owocami należy do moich ulubionych ciast, Twoja jest w wydaniu mistrzowskim, pięknie udekorowana !
Autor
Dziękuję 🙂
Jak dla mnie to był pyszny błąd i bym chciala takie jeść codziennie!
mniam! ale bym zjadła:)
Autor
Cieszę się, że smakowała! Kasiu polecam 🙂
a wiesz, że nigdy nie robiłam tarty….zawsze wydawało mi się, że to za trudne, za bardzo absorbujące, ale widzę, że przepis jest lajtowy…;) kiwi i truskawka…bosko;)
Autor
Przepis jest naprawdę prosty! więc musisz koniecznie nadrobić 😀
Ciasto wyszło mi trochę słone w smaku, więc chyba rzeczywiście należy dać więcej cukru. w piekarniku trzymałam 20 min. tak jak w przepisie, ciasto uzyskało złoty kolor i wydawało się gotowe. Jednak przy jedzeniu okazało się niedopieczone. Myślisz, że za krótko trzymałam w piekarniku, czy coś nie tak z ciastem?
Autor
Być może było w piekarniku trochę za krótko 🙁 u mnie 20 min wystarczyło, ale niestety piekarniki są różne. Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂
Za drugim razem trzymałam w piekarniku 30min. i tarta się udała:) A próbowałaś ten przepis z innymi owocami?
Autor
Super! czyli metoda prób i błędów jest jednak najlepsza:) robiłam jeszcze z malinami, które bardzo lubię 🙂 pewnie pasowałyby też jagody i borówki 🙂
upiekłam tartę wg. Twojego przepisu z kremem waniliowym (tortowym) z owocami i wszystko szło super do póki nie chciałam jej pokroić… i tu mam pytanko czy taka tarta musi swoje odstać żeby krem/budyń troszkę nasączył taką tartę czy coś nie tak z moim wypiekiem?
Autor
Nigdy nie czekam, aż tarta nasiąknie bydyniem, lepiej nam smakuje na świeżo 🙂 Co się dokładnie działo z Twoją tartą, była zbyt krucha ?
Bardzo dziękuję za przepis dodałam więcej cukru pudru i spód wyszedł miodzio.Moją troszkę różniącą się od Twojej Tarty umieszczę na zdjęciu na swoim blogu 🙂 Jeśli chcesz możesz za parę dni zerknąć jak wygląda ,pozdrawiam
Autor
Chętnie zajrzę do Ciebie i zobaczę w Twojej wersji, cieszę się, że smakowała! 🙂
Przepis na tartę cudowny!
Spróbuje innych,pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała:D również pozdrawiam 😀
mm, tarty to zdecydowanie moje ulubione ciasta! a ta wygląda naprawdę przepysznie.
Autor
Również bardzo lubię tarty, polecam wypróbować 🙂
jaką dać mąkę? i jak w piekarniku? dół góra czy i to i to ?
Autor
Mąka pszenna 🙂 a jeśli chodzi o piekarnik to polecam termiobieg lub jeśli nie ma takiej opcji to grzalki góra i dół (razem) 🙂