Przyznam szczerze, że do tej pory szpinak rzadko gościł w naszej kuchni ; ) Od przedszkola pozostały mi złe skojarzenia, kiedy to szpinak był uważany za zło ostateczne : ) Na szczęście dzięki temu, iż od firmy FRoSTA otrzymałam zestaw szpinaków do przetestowania mogę ponownie się do niego przekonać. Roladki ze szpinakiem robiłam bardziej z myślą o moim mężu, ale bardzo pozytywnie zaskoczyłam się uzyskanym efektem! ; ) Farsz przygotowany ze szpinaku i sera feta był pyszny! Zaletą tego siekanego szpinaku na pewno jest fakt, że jest on bez żadnych dodatków, dzięki czemu mogłam go doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Gorąco polecam!!!
Składniki na 10 roladek:
- 1 kg schabu
- 450 g szpinaku siekanego FRoSTA
- 200 g sera feta
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, bazylia
- 2 jajka, bułka tarta
- 4 łyżki oleju
Schab pokroić na plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i bazylię do smaku. Tak przygotowaną masą smarować rozbite kotlety i dodać ser feta pokrojony w kostkę. Zwijać roladki, następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego : )
Ale mi zrobiłaś smaka:)
Autor
Muszę przyznać, że roladki były pyszne i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły:)
Lubię takie cuda mięsne ze szpinakiem 🙂
Autor
Ja od teraz również 😀
Schab ze spzinakiem to jest to, pycha!
Szpinak jest pyszny! jako dziecko nie znosilam go, nawet zwrocilam raz na talerz;P ten od frosty to jeden z lepszych.pozdr.
Świetny przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Wygląda przeeepysznie, muszę to wypróbować w przyszłym tygodniu!
Fajny przepis, tym bardziej, że ostatnio polubiłem szpinak
bardzo smaczne roladki. zrobilam je na zeszly weekend i wszyscy domownicy byli bardzo zadowoleni. dzieki!!!
Autor
Super, bardzo się cieszę 😀
Do tej pory ze szpinakiem robiłam tlko makaron a jutro będę robiła te roladki. 🙂
Autor
Polecam 😉
Autor
Polecam 😀
Witam,
twoje roladki wyglądają pysznie, początkująca jestem zatem podpowiedz proszę, jak długo nalezy je smażyć na patelni, żeby były ok
Autor
Dziękuję, smażę je ok. 15 – 20 min w zależności od tego jak cienko rozbiję mięso 🙂
Brzmi pysznie 🙂 Ja dziś robię z piersi z kurczaka, zobaczymy jak mi wyjdzie, ale podjadłam farszu – szpinaku PYCHAAAA 🙂
Autor
Życzę smacznego:) z kurczakiem tez lubię:)
PYCHA !!!!! 🙂
Super, ze smakowalo:)
Mam pytanko,
mój chłop zrezygnował z ziemniaków, a więc co mogę do tych roladek podać w zamian? Ryż będzie chyba za suchy, chyba, że jakieś risotto, ale jakie?
Macie jakieś pomysły?
pozdrawiam,
ulllaaaklara
Autor
Risotto to świetny pomysł! Jak dla mnie wybrałabym pomidorowe (ryż + bulion + pomidory świeże/z puszki + suszone pomidory + koncentrat pomidorowy + cebula, czosnek, cukier, sól, pieprz) mniam 🙂
czy trzeba próżyć ?
Autor
Osobiście podsmażam na rozgrzanym oleju 🙂
trzeba prózyc?