Przeważnie pizza niesie ze sobą negatywne skojarzenia (jeśli chodzi o wartości odżywcze i prawidłowe odżywianie ; ), ale przygotowaną w domu zjadam bez wyrzutów sumienia ; ) Tym razem poza dodatkiem warzyw posunęłam się o krok dalej i wykorzystałam ekologiczną mąkę pszenną razową ; ) W smaku pyszna, a poczucie, że jest to zdrowsza wersja – bezcenne : D
Składniki:
- 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- nadzienie u mnie: papryka, kukurydza, brokuły, tuńczyk, ser
Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na 10 minut. W tym czasie mąkę razową wymieszać z solą i oregano, a następnie dodać przygotowany rozczyn z drożdży, oliwę i pozostałe 50 ml wody. Przez ok. 7 minut zagniatać ciasto (użyłam robota kuchennego ponieważ jest dość klejące, ale należy pamiętać by nie podsypywać za dużo mąką, aby po upieczeniu nie było zbyt twarde!). Odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Ciasto na pizzę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować lub rozgnieść palcami (nie będzie zbyt elastyczne), posmarować sosem pomidorowym i dodać ulubione dodatki. Przełożyć na najniższą półkę piekarnika (rozgrzanego do 220 C z opcją grzania dolnej grzałki) i piec przez około 15-20 min.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
pizza wygląda obłędnie!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
oj tak móc jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie w boczki:P
pizza rządzi, a zdrowsza to już w ogóle:D
Autor
Dokładnie sama przyjemność 😀
Dawno nie robiłam pizzy, a takiej razowej to w ogóle nigdy, zachęciłaś mnie 😉
Autor
U nas pizza często, więc taka na razowym spodzie jest super odmianą 🙂
Wygląda tak zdrowo, że jak nie pizza 😉
Autor
Ale jest równie smaczna 😀
Nigdy nie jadłam takiej pizzy na takim cieście:), musi być pyszna:)
Autor
Dokładnie, polecam 🙂
Jakos mi sie to nie lepi z soba. Bardzo rzadkie jest, na pewno tylko 300 g maki?
Autor
U mnie konsystencja była w porządku (ciasto jest początkowo rzadkie i klejące, więc warto wyrobić je mikserem aż będzie elastyczne, później po wyrośnięciu świetnie się z nim pracuje), ale w razie potrzeby można dodatkowo podsypać mąką 🙂 Najlepiej nie za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde …
Właśnie ją pichcę :):)
Autor
Smacznego:)
Bardzo dobre ciasto, polecam! Następnym razem użyjemy tylko dolnej grzałki bo nie doczytaliśmy tym razem, ale grzejąc góra-dół też wyszło smaczne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Na jakiej wielkości pizzę jest to przepis?
Autor
Pizza jak na zdjęciu, niestety nie mierzyłam wielkości 🙂