Idealna pozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika ; ) Być może dlatego kojarzy mi się z czasami studenckimi, do tego przepis jest bardzo niewymagający. Ciasto być może nie należy do moich ulubionych i będę je modyfikować, ale błyskawiczne przygotowanie zdecydowanie zachęca mnie do powtórki. Za podesłanie przepisu dziękuję Amelii.
Do przygotowania pizzy wykorzystałam podsuszaną kiełbasę krakowską z indyka i mimo, że wcześniej używałam szynki lub salami, sprawdziła się świetnie w tej roli ; )
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru i soli
- 150 ml ciepłej wody
- koncentrat pomidorowy
- bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka
- kilka plastrów sera żółtego
- kiełbasa krakowska sucha
Drożdże wymieszać z wodą, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni. Następnie posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ulubionymi przyprawami. Dodać kawałki kiełbasy, całość nakryć żółtym serem i posypać oregano.
Patelnię przykrywamy pokrywką i pieczemy na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut.
Smacznego : )
drożdżowe ciasto z patelni? istnie po studencku 🙂
Wyglada smakowicie, a jeszcze bardziej kusi ten nozyk do pizzy:)
Autor
Nożyk jest super, bardzo przydatny i do tego daje fajny wizualny efekt 🙂
ciekawy pomysł:)
Pyszności!:)
Fajowe!
Myślę, że można by też dodać pieczarki z cebulką podsmażone wcześniej na osobnej patelni.
Autor
Jak najbardziej! dodatki są kwestią gustu, więc każdy może dodać to , na co ma ochotę 🙂
jakie to musi być dobre;D
i z dużą ilością sera. Tak jak lubię
Szukałem czegoś fajnego i szybkiego na dzisiejszą kolację no i znalazłem !!! Wielkie dzięki
Autor
Nie ma za co 🙂
Super przepis, mam pomysł na dzisiejszą kolację:) A mógłby być do tego ser wędzony? Mam w lodówce radamer wędzony z serenady, którym w ostatnim czasie się zajadam. Tak sobie myślę,że może fajnie smakować taki roztopiony:)
Autor
Myślę, że może, w pizzy najfajniejsze jest to, że każdy dodaje dodatki takie które lubi 😀 Ale z wędzonym jeszcze nie jadłam! muszę wypróbować 🙂
Na pewno kiedyś zrobię 🙂
Autor
Polecam 😀
Szczerze, tu mnie zaskoczyłaś. O dziwo nigdy nie brałem pod uwagę takie pieczenie pizzy. Osobiście preferuję piekarnik, bo jednak pieczenie górne też wnosi do jakości pizzy, ale to przepis na szybciutką pizzę kiedy mam tylko ochotę 🙂 No prawie, bo jeszcze trzeba odczekać na wyrośnięcie ciasta.
Autor
Takie innowacje też się czasem przydają 🙂
O podoba mi się taki pyszny szybki przepis
Autor
Dokładnie tak! 🙂
Polecam tą pizze jest o wiele lepsza niż z piekarnika tacha chrupiąca a w dodatku bardzo szybka:)) Dziękuję Marto za przepis na pewno wiele razy jeszcze zagości ona w moim domu:))
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała i dziękuję za miły komentarz 😀
A nie trzeba jej podpiec z jednej strony a potem przewrocić i na tą podpieczoną częśc wyłozyć farsz ?
Autor
Ja nie podpiekam 🙂