Pieczone pomidory

Pomidory uwielbiam w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, aby mogło zabraknąć ich w mojej kuchni ; ) Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego i całe szczęście, że pozostała część rodziny również jest do nich przekonana … ; ) Pomimo, że pieczone pomidory kojarzą mi się z końcem lata mam do nich duży sentyment ; ) Możemy je wykorzystać jako dodatek do kanapek, makaronów, sosów, zup (w tym ostatnio mojej ulubionej paprykowo-pomidorowej, o której napiszę już niedługo ; ) Polecam!


Pieczone pomidory

Składniki:

  • pomidory (ilość wg naszych potrzeb, ale u nas co najmniej 10, bo kończą się bardzo szybko ; )
  • kilka łyżek octu winnego
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • ulubione przyprawy ( u nas oregano, rozmaryn, tymianek, chilli)
  • oliwa z oliwek

Pomidory kroimy na połówki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością octu. Posypujemy cukrem i przyprawami i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 30 min, po czym zmniejszamy do 110 C i pieczemy kolejne 150 min. Jeśli nie używamy termoobiegu, początkowo wybieramy temp. 180 C, a po 30 min zmniejszamy ją do 130 C.

Smacznego : )


Pieczone pomidory z piekarnika


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 10

  1. 27 sierpnia 2013 / 12:04

    Również uwielbiam pomidory w każdej postaci:). Będę w tym roku robić suszone pomidory w zalewie:D

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2013 / 12:31

      Bardzo chętnie podejrzę 🙂

      • 27 sierpnia 2013 / 13:11

        Dziękuję za dodania wpisu do akcji psiankowatej 😉 Który to już raz piszę, że powinnam je zrobić, pora wziąć się do roboty 😉

        • Marta
          Autor
          27 sierpnia 2013 / 14:48

          Na pewno nie będziesz żałować 🙂

  2. 27 sierpnia 2013 / 16:59

    też jestem pomidorową fanką:D jakoś nigdy jeszcze ich nie piekłam. Najczęsciej robię przeciery albo do słoików z zalewą:)

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2013 / 18:10

      Przeciery też u nas królują, ale pieczoną wersję polecam 🙂

  3. 1 września 2013 / 21:22

    Wyobraziłam sobie ten piękny zapach pieczonych pomidorów! Mniam!

    • Marta
      Autor
      1 września 2013 / 21:36

      Pachniało w całym domu! 🙂

  4. Misia
    16 sierpnia 2015 / 23:38

    Uwielbiam, takie proste a takie dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:16

      Dokładnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 12 =