Kurczak z makaronem i warzywami to u nas podstawa : ) Tym razem przedstawiam Wam naszą meksykańską wersję i zastanawiam się jak tak naprawdę, wygląda takie danie w Meksyku… ; ) Polecam!
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 – 300 g makaronu muszelki Mamma Mia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- mała puszka kukurydzy (175 g)
- puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Mięso, papryki, cebulę, chili (bez pestek) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z pikantną zalewą. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym sosem.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
Świetny przepis, cieszę się, że dodałaś go do mojej akcji psiankowatej 😉
Autor
Bardzo dziękuję i miło mi gościć w Twojej akcji 🙂
To chyba u nas rodzinne sympatia do takich połączeń. Twoje danie wygląda smakowicie. Mi potrawy meksykańskie kojarzą się właśnie z czerwoną fasolą 🙂
Autor
Całkiem możliwe 🙂 i mam identyczne skojarzenia 😀
mniam!:) robiłam kiedyś podobną wariację:)
Autor
Na pewno również była pyszna 🙂
nooo, tak pojechać i rozsmakować się;)))
Autor
O tak, zdecydowanie 🙂
Takie pyszności u Ciebie, a ja głodna w pracy siedzę…. 😉
Autor
Po pracy trzeba będzie nadrobić zaległości 😀