Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Składniki na śmietankową piankę :
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego : )
Kocham ten sernik ❤️
Autor
Super <3 pozdrawiam 🙂
Bardzo dobry serniczek. U mnie na spodzie maślanym. Kolejny ulubiony ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Sernik rewelacja, bardzo delikatny nie za słodki, nie lubię bez spodu więc zrobiłam tradycyjny kruchy.
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Sernik przepyszny, następnym razem spróbuje zamiast kwaśniej śmietany dać na wierzch lukier 😇 śmietankowo jest idealny
Autor
Bardzo się cieszę <3 Pozdrawiam 🙂
Czy zamiast tego domowego ekstraktu z wanilii można dać olejek waniliowy ? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Autor
Można 🙂 niestety nie używam, więc z ilością nie pomogę, ale zdaje mi się, że jest on dość intensywny? Można również pominąć 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Autor
🙂
Sernik pyszny, kremowy. Na wierzch dałam rozpuszczona gorzka czekoladę , a na Wielkanoc zrobię jak w przepisie.
Autor
Bardzo mi miło, że sernik posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sernik zagościł u mnie na stałe. Jest wyśmienity. Nawet nie staram się szukać innych przepisów:) Skład masy zostaje za każdym razem ten sam, jedynie urozmaicam go spodami lub polewami. Smakuje wszystkim. I nawet długość pieczenia nie jest w stanie mnie zniechęcić do jego ponownego wypieku.
Autor
Bardzo, bardzo mi miło! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Piekę kolejny raz. Kocham ten sernik za szybkość wykonania i to, że nie opada ❤. Tym razem zamiast mąki dodałam 4 łyżki budyniu waniliowego, a kwaśną śmietanę wymieszałam z białą czekoladą. Z niecierpliwością czekam na Wielkanocne świętowanie!
Autor
Bardzo mi miło <3 Pozdrawiam 🙂
Chciałabym upiec w blaszce 22×30cm ,czy muszę zwiększyć proporcje.
Autor
Po przeliczeniu wychodzi 1,34 porcji, ale można upiec z podanych składników i sernik będzie po prostu niższy 🙂
Czy jeśli chce pominąć kwasna śmietanę to przy zmniejszonej temperaturze powinien piec się 90 czy te 110 jakby ze śmietaną ?
Autor
90 🙂
Czy sernik musi być zarumieniony czy nie ?
Autor
Zależy jak kto lubi 🙂 u mnie taki jak na zdjęciu 🙂
Można dodać rodzynki?
Autor
Tak 🙂
Czy mogę zastąpić zwykły cukier brazowym?
Autor
Tak 🙂
Czy zamiast mąki pszennej można dodać budyń śmietankowy/waniliowy?
Autor
Tak, ale polecam bardziej mąkę pszenną 🙂
Sernik jest genialny, kolejny raz będzie u mnie gościł na Wielkanoc.
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Sernik piekę już kolejny raz zawsze wychodzi idealnie, nie pęka równy jak stół!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam. Sernik pyszny, piekłam juz kilka krotnie. Chciałabym upiec teraz na większej blasze 27×27 i zrobić z półtorej porcji, więc mam pytanie czy wydłużyć czas pieczenia?
Autor
Nie, przy większej blasze masa i tak się „rozłoży” na porównywalną wysokość, więc mimo zwiększenia liczby składników czas pieczenia zostanie bez zmian 🙂
Sernik rewelacja jak każdy z tej strony dziękuję za te przepisy
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy można zwykły cukier zastąpić ksylitolem lub erytrytolem?
Autor
Tak, oba się sprawdzą 🙂
Śmietanę dajemy na gorący sernik wyjęty z piekarnika? Czy np. trzeba go najpierw wystudzić?
Autor
Na gorący sernik, on od razu wraca do piekarnika 🙂
Czy mogę zrobić „ciasteczkowy” spód do tego sernika?
Autor
Tak 🙂