Jak wybrać piekarnik. Poradnik + Konkurs

babka na oleju przepis
Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualna, ale z mojego doświadczenia podpowiem Wam na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.


jak wybrać piekarnik do zabudowy
Możliwości, które oferują obecne piekarniki są ogromne, jednak moim zdaniem warto kierować się tymi, które rzeczywiście ułatwią nam pracę w kuchni i sprawią, że nasze dania będą smaczniejsze. Najważniejsze funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika to:

Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować  większą partię ciasteczek za jednym razem : )


jak wybrać piekarnik
Funkcje – tryby piekarnika. Termoobieg oraz dolna i górna grzałka to opcje obowiązkowe. Ważne jest również jednak w jakich konfiguracjach możecie ich używać. Jeśli tak jak my lubicie zapiekanki i odświeżanie chleba w piekarniku zdecydowanie przyda Wam się opcja grill : )


jaki piekarnik do zabudowy
Funkcja pieczenia z parą. Służy ona do zwiększenia wilgotności podczas pieczenia, a potrawy pieczone lub podgrzewane na parze nie tylko lepiej smakują, są bardziej soczyste, ale także zachowują do 90% wartości odżywczych tak jak w przypadku ryby pieczonej z warzywami. Para hamuje mieszanie się różnych zapachów i smaków w trakcie pieczenia, możemy więc piec dwie różne potrawy w tym samych czasie. Przetestowałam na przykładzie ryby i ciasta – pysznej babki na oleju, na którą przepis znajdziecie na końcu wpisu : ) Dzięki funkcji pary babka i inne ciasta są zawsze idealnie wyrośnięte i równomiernie wypieczone.


przepisy na wielkanoc
Zakres temperatur. Niska temperatura np. 50 C pozwoli nam nie tylko na suszenie warzyw i owoców, ale sprawdza się również jako sprzyjające środowisko do wstępnego wyrastania drożdżowego ciasta. Wystarczy 20 minut i ciasto podwoi swoją objętość : ) Wysokie temperatury są z kolei niezbędne np. do przyrządzenia perfekcyjnej pizzy. Korzystając wyłącznie z dolnej grzałki uzyskacie wyjątkowo chrupiący spód zupełnie jak z pizzerii : )

Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )

Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika?  : )


piekarnik do zabudowy jak wybrać
Dwukolorowa babka na oleju – przepis

prosta babka na oleju przepis
Składniki:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Babka na oleju przepis
Mam również dla Was bardzo miłą niespodziankę – mini konkurs : )  Do wygrania są wspaniałe nagrody:

  1. Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
  2. Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie  pysznego koktajlu smoothie.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z piekarnika?
Konkurs trwa od 21.04.17 r. do 5.05.17r.  Powodzenia!

***

Kochani! Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, wybór był ogromnie trudny, ale po długich naradach udało się ustalić zwycięzców :

I miejsce Przemo – za zdradzenie wielopokoleniowego przepisu na sernik wraz z inspirującą opowieścią o tym, że wspólne spotkania przy stole zawsze wzmacniają rodzinne więzy, a towarzystwo smakołyków tworzy najpiękniejsze wspomnienia

II miejsce Aleksandra (komentarz dnia 4.05.17r.) – za krótką, ale bardzo celną i kreatywną odpowiedź, którą podziela zapewne większość z nas : )

III miejsce Jolka H. – za przypomnienie akademickich czasów, pysznego imprezowego chlebka i sytuacji, w których piekarnik był prawdziwym przyjacielem

Gratulujemy!!!


blender Electrolux Masterpiece ESB9300

Blender sportowy Electrolux-ESB2500
*Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux

Komentarzy: 447

  1. Happy Me
    25 kwietnia 2017 / 21:57

    Moje ulubione danie z piekarnika to buraczane brownie 🙂 nie dość że rozpusta czekoladowa to jeszcze zdrowa 🙂 aż rym mi się nasunął i usta w uśmiech na samą myśli mi rozsunął 🙂

  2. Iwona
    25 kwietnia 2017 / 22:32

    Piersi z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym.Rozbite mięso przyprawić solą i pieprzem. Na to podsmażone wcześniej pieczarki i do piekarnika na 20 min.na 170 st.termoobieg.Po tym czasie posypujemy serem i jeszcze na 5 minut. Mmm 😋.

  3. Tomasz
    26 kwietnia 2017 / 9:17

    Gdy tylko żona mi mówi czasem
    Ser jest w lodówce z dużym zapasem
    Od razu lampka się w głowie świeci
    Robimy pizzę – wołajmy dzieci!
    Bo gdy się wszyscy w kuchni krzątają
    A potem razem także sprzątają
    Każdy się cieszy – bardzo raduje
    I żadna pizza się nie zepsuje
    Więc przepis poniżej na dobry obiadek
    Bo pizzę domową zje każdy niejadek
    Czekamy w rządku jak nasza klasa
    No niechże rośnie drożdżowa masa
    Jeszcze na chwilę do piekarnika
    Później z talerza już szybko znika
    Żona kolejną do pieca wkłada
    Pizza gotowa – rodzinka zjada.
    Pizza – potrawa ma ulubiona…
    Lecz jest coś lepszego… To moja Żona! 🙂

  4. Malwina
    26 kwietnia 2017 / 11:44

    Nagrody są wspaniałe i moim marzeniem byłoby mieć taki profesjonalny blender niedostępny na studencką kieszeń póki co 🙁 zatem do rzeczy co najbardziej lubię z piekanika oczywiście jak na studentkę przystało pizzę 🙂 i to niestety nie taką domową ale zwykłą kupioną w markecie i odgrzaną już nie raz mi życie uratowała jak nie było co do garnka włożyć 🙂

  5. Rochatka
    26 kwietnia 2017 / 14:05

    Bardzo dbam o swoją formę a odpowiednia dieta jest u mnie na porządku dziennym. Zawsze odmawiałem sobie wszelkich słodkości, ale jakiś czas temu odkryłem przepis na ciasto bananowo -kokosowe z kaszą jaglaną:) Może nie brzmi ono zachęcająco (zważywszy na kaszę w składzie), ale jest naprawdę świetne. W dodatku nie mam wyrzutów sumienia, że pozwoliłem sobie na małe „co nie co”. Dodatkowo moja rodzinka która nie przepada za moimi „fitowymi” wariacjami na temat posiłków, po spróbowaniu tego ciasta, dała się przekonać do zdrowych deserów:) Gorąco polecam!!!:)

  6. 26 kwietnia 2017 / 15:40

    Pizza, a jakżeby inaczej! Taka na grubym cieście, z polską kiełbaską i niepolską mozarellą. Takie przymierze polsko-włoskie, które każdemu smakuje. I po dwóch dniach znowu zagniatam ciasto, bo zostały pieczarki (dlaczego zawsze kupię za dużo?) i delikatnie zwiędnięta papryka. Trzeba dokupić tylko kiełbaskę. Po kolejnych dwóch dniach znowu ciasto rośnie gdzieś w ciepłym pomieszczeniu, bo została kiełbaska, więc wystarczy dokupić pieczarki… i tak w kółko 🙂

  7. Szpileczkiibabeczki
    26 kwietnia 2017 / 15:58

    Hej, moim ulubionym daniem jest schab pieczony z warzywami. Jest prosty w wykonaniu i lekki. Poza delikatnym mięsem są również warzywa.
    Schab pieczony w warzywach

    1 kg schabu,
    sól i pieprz do smaku,
    słodka papryka.
    Sos warzywny
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    1/4 selera,
    szklanka wody,
    2 łyżki śmietany 18 %,
    sól i pieprz do smaku,
    szczypta kurkumy i słodkiej papryki.
    Schab kroimy na 1,5 cm plastry. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
    Olej rozgrzewamy na patelni i chwilkę podsmażamy warzywa. Wlewamy wodę i dusimy, aż zmiękną. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy.
    Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym. Przekładamy zawartość patelni na mięso.
    Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego.

    Poza ową potrawą uwielbiam wszelkiego radzaju zapiekanki jak i dania typu pieczone gołąbki 😉
    Jest mniej zmywania 😉

  8. vege_lover
    26 kwietnia 2017 / 18:40

    Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowo-bazyliowym

  9. Julia12
    26 kwietnia 2017 / 18:51

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to bez wątpienia kaczka nadziewana jabłkami i jagodami. Łagodny smak mięsa idealnie komponuje się z leciutko kwaśnymi owocami, których obecność w kaczce sprawia, że potrawa ta smakuje dość ciekawie 🙂

  10. research1
    26 kwietnia 2017 / 19:07

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to pasztet z soczewicy. Pasztet ma zwartą konsystencję, dzięki temu dobrze się kroi i trzyma w całości.

    250 g czerwonej soczewicy
    3 średniej wielkości marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    1/4 korzenia selera
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 jajka
    olej
    przyprawy – 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, słodka papryka, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz do smaku

    Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę.
    Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj). Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z puree z soczewicy i koncentratem pomidorowym. Do przygotowanej mieszanki dodaj po jednym jajku dokładnie mieszając.
    Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.

  11. Marta
    26 kwietnia 2017 / 19:59

    pieczone, nadziewane baklazany (baklazany, mielona wolowina, czosnek, cebula, pietruszka, pomidory) posypane pokruszoną fetą 🙂

  12. Maglew
    26 kwietnia 2017 / 20:46

    Pizza każdej maści i o każdej porze. Zarówno mrożona ze sklepu, własna jak i zamawiana z pizzerii, jeśli ostygnie to piekarnik pomaga mi przywrócić jej ciepło o każdej porze 🙂 Nigdy nie odmówi mi tej przyjemności 😉

  13. Marcin
    26 kwietnia 2017 / 21:34

    Moim ulubionym daniem z piekarnika jest ciasto czekoladowe z białą czekoladą i polewą truskawkową, posypane płatkami migdałów.

  14. 26 kwietnia 2017 / 21:46

    Odpowiedź na to pytanie to nie liche zadanie!
    Uwielbiam piec i często piekę rożne rzeczy kilka razy dziennie.
    Jest jednak jedno danie, którego przygotowanie stało się naszym rodzinnym rytuałem. Każdej soboty o podobnej porze wyjmujemy miskę, wrzucamy potrzebne składniki i zagniatamy wspólnie ciasto. Gdy wyrośnie wspólnie nakładamy nadzienie na rozwałkowane ciasto, komisyjnie wypiekamy w piecu rozgrzanym do czerwoności a potem kroimy i zjadamy. Pizza powstaje co sobotę bo sobota to nasz rodzinny Dzień Pizzy i to właśnie Pani Pizza jest moim ukochanym wypiekiem prosto z piekarnika 🙂 pozdrawiam cieplutko!

  15. Chill
    26 kwietnia 2017 / 22:35

    Zdecydowanie numer jeden to zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem, jest moim ulubionym daniem z piekarnika. W moim piekarniku zawsze królują zapiekanki w różnej postaci. Są smaczne, łatwe do przygotowania, doskonałe na obiad czy kolację. Ileż to wariacji smakowych umożliwia przyrządzenie takiej zapiekanki. Uwielbiam komponować to danie, a jeszcze bardziej lubię gdy widzę uśmiechnięte buzie przy stole po posiłku. Wniosek jest prosty smakowało:) a i brzuszki pełne.

  16. Patrycja
    26 kwietnia 2017 / 22:41

    Ostatnimi czasy bardzo staram się dbać o swój wygląd i zdrowie. Dania, które przygotowuję są zazwyczaj w zdrowszej wersji, dlatego najczęsciej staram się piec, a nie smażyć. Moim ulubionym daniem jest lasagne z komosą ryżową i warzywami. Nie dość, że smakuje obłędnie i jest bardzo sycącę, to do tego zdrowe. Jest to świetna alternatywa dla osób dbających o linię. Czego chcieć więcej. Jak widać nie trzeba zawsze ryzygnować z ulubionej potrawy – wystarczy czasem zamienić kilka składników na zdrowsze 🙂

  17. krojepomidory
    27 kwietnia 2017 / 10:37

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika są … zapiekanki. Jest to temat rzeka! Można je stworzyć z wszelkich dostępnych składników z domu, są szybkie, niedrogie, pozwalają także zużyć rzeczy, które szybko trzeba wykorzystać, lub które zostały z obiadu dzień wcześniej. Wspaniałe dodatki, takie jak pełnoziarnisty makaron czy ryż, bogactwo warzyw, pieczone i duszone mięso – to wszystko sprawia, że potrawa jest pożywna.
    Uwielbiam zapiekanki z cukinii z domieszką sera, uwielbiam także zapiekanki z pieczywa, z dodatkiem wędliny. Każdy pomysł jest dobry, a ogranicza mnie jedynie… wyobraźnia 🙂

  18. Jo
    27 kwietnia 2017 / 12:55

    Najbardziej z piekanika lubię frytki 🙂 i to nie tylko te z ziemniaków lub słodkich ziemniaków zwanych batatami ale również z pietruszki marchewki czy innych warzyw 🙂 samo zdrowie i smak rewelka 🙂

  19. Ewelina
    27 kwietnia 2017 / 13:17

    Zaspana leniwie przeciągam się  w świeżo wykrochmalonej pościeli…Dobiegający z kuchni aromat świeżo parzonej kawy miesza się z dobrze mi znanym zapachem pasty do podłóg…Szybko narzucam na siebie zrobiony przez babcię na drutach sweter i idę, a właściwie biegnę do kuchni. ,,Dzień dobry”- mówię i zajmuję miejsce przy stole. Babcia stawia przede mną kubek parującego mleka i talerz wypiekanego w babcinym piekarniku chleba obficcie posmarowanego robioną przez siebie konfiturą z wiśni:,, Pij, dopiero doiłam…Jeszcze ciepłe”-mówi odchodząc od stołu. Biorę wyszczerbiony kubek w ręce, ciepłe mleko rozkosznie rozchodzi się po całym moim ciele…Moje nozdrza łapczywie chwytają nieco słodki, chlebowy aromat unoszący się w całej izdebce…Nim się zorientowałam, spracowane ręce babci stawiają przede mną talerz gorących, cudownie pachnących drożdżowych bułek z jagodami, które wczoraj zbieraliśmy razem w pobliskim lesie…Odruchowo sięgam po jedną z nich …-,,Nie jedz! Jeszcze gorące! Skrętu kiszek dostaniesz!,,-woła krzątająca się po kuchni babcia nawet nie patrząc w moją stronę. Mam wrażenie, że Ona naprawdę potrafi czytać w myślach…Zapach babcinych bułeczek jest jednak tak silny, że nie potrafię dłużej oprzeć się pokusie…Drożdżowy aromat, wymieszany ze słodyczą leśnych jagód niebezpiecznie drażni moje nozdrza i podniebienie..Nęci mnie do dziś…A babcine, drożdżowe bułki z jagodami są bez wątpienia moją z moich ulubionych potraw z piekarnika. I moich córek także…

  20. Ania
    27 kwietnia 2017 / 13:34

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest karczek który dwa dni przed pieczeniem marynuję w ketchupie,czosnku,musztardzie,oleju i ziołach.Niebo w gębie !!! Kruchy,delikatny,rozpływający się w ustach 🙂

  21. Ola
    27 kwietnia 2017 / 13:36

    Najlepsze co może być z piekarnika to CIASTO najlepiej drożdżowe pachnące w całym domu z dużą ilością kruszonki i sezonowych owoców 🙂

    • Ewelina
      27 kwietnia 2017 / 13:45

      Zgadzam się w 100 %. Zapach drożdżowego ciasta z owocami to zapach mojego dzieciństwa, domu rodzinnego …to zapach przy którym czuję się bezpiecznie … dlatego kiedy zobaczyłam pytanie konkursowe od razu pomyslałam o drożdżowych buleczkach z jagodami ktore piekła moja babcia

  22. Ewelina
    27 kwietnia 2017 / 13:40

    Przepis na drożdżowe bułki z jagodami (według mojej babci)
    Składniki:500 g mąki pszennej,1 szkl. mleka,5 dag drożdży,1/2 szkl cukru,2 jajka,
    2 łyżki smalcu,szczypta soli,jajko do smarowania bułeczek,300-400 g jagód,3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Przygotowanie:Mleko podgrzewamy(powinno być ciepłe ale nie gorące).Dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.Zostawiamydo wyrośnięcia na ok.10-15 min.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, cukier i smalec.
    Zagniatamy ciasto,Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia.
    Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia.Dodajemy cukier i mąkę.
    Ciasto dzielimy na porcje, do każdej porcji wkładamy jagody.Zalepiamy, odkładamy do na ok 20 min.Smarujemy jajkiem.Pieczemy w PIEKARNIKU nagrzanym do 180 stopni ok 20 min.

  23. 27 kwietnia 2017 / 13:58

    Z piekarnika ciągle fika
    Ciasto, pasztet, kawał dzika
    Mąż i dzieci zachwycone
    Uwielbiają mamę, żonę
    Ja z miłości im gotuję
    Piekę, smażę, przygotowuję
    Więc cokolwiek z piekarnika
    W kilka sekund zaraz znika
    Trudno wybrać jedno danie
    Deser, obiad czy śniadanie
    Wszystkie są me ulubione
    Jeśli przez rodzinę szybko zostają zjedzone.

    🙂 Smacznych dań z piekarnika Kochani 🙂

  24. Adam
    27 kwietnia 2017 / 14:26

    U nas w domu piekarnik to podstawa w przyrządzaniu dań (większa część rachunku za prąd to dzięki piekarnikowi ) . Ja osobiście uwielbiam i przygotowuję dania z piekarnika takie jak np. Do brytfanki ląduje Kurczak lub królik z warzywami , uwielbiamy w domu te mięsa bo są bardzo soczyste i smaczne. W ciastach specjalizuje się żona ja potrafię tylko browni czekoladowe . Pizza domowej roboty i zapiekanki to również podstawa w naszym piekarniku, można by stwierdzić że rzadko stygnie.

  25. Karolina
    27 kwietnia 2017 / 17:36

    Najlepsze danie z piekarnika to zapiekanka misz-masz albo innymi słowy na winie bo bierzemy co się nawinie 🙂 podstawa to pozostały z poprzedniego dnia kasza ryż ziemniaki czy makaron na to warstwa mięska boczku lub wędlinki warstwa warzywna i sos np. pomidorowy lub śmiuetanowy a całość obficie posypana żółtym serem polecam!

  26. Emilia
    27 kwietnia 2017 / 17:55

    Moją ulubioną potrawą jest zapiekanka „Green Day”, którą odkryłam podczas pustek w lodówce. Spód z ziemniaków z jajkiem, brokuły, szpinak, cukinia i zielona papryka, a wszystko to zalane pysznym beszamelem i posypane serem. Na koniec zapiekankę można ozdobić natką z pietruszki. Polecam. 🙂

  27. patii914
    27 kwietnia 2017 / 18:05

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to zapiekanka ziemniaczano-serowa.

    Przygotowuje się ją w naczyniu żaroodpornym. 6 podgotowanych wcześniej ziemniaków kroję w okrągłe plasterki, na nie układam podsmażone pieczarki oraz cebulkę. Następnie podsmażoną i pokrojoną w talarki kiełbaskę, dwie czerwone papryki pokrojone w kostkę, a później cztery ziemniaki, wcześniej podgotowane i pokrojone w plastry. Na wierzch daję starty na tarce ser żółty i wszystkie przyprawy – zioła prowansalskie, sól, pieprz, tymianek, chili. Tak przygotowaną zapiekankę delikatnie podlewam wodą i zapiekam przez 40 minut w 180 stopniach.
    Całość smakuje rewelacyjnie!

    SMACZNEGO!

  28. Daga
    27 kwietnia 2017 / 18:55

    Moje ulubuione danie z piekarnika to gołąbki 🙂 jest nimi bez porównania mniej pracy niż z tymi klasycznymi smażonymi a do tego są mniej tłuste więc automatycznie można zjeść więcej heh 🙂

  29. Malwina
    27 kwietnia 2017 / 21:17

    A ha najbardziej lubie jak w domu unosi sie zapach swiezo pieczonego pieczywa 🙂 nic nie smakuje jak domowy chleb na zakwasie wystarczy troche masla soli i jestem w niebie 🙂

  30. Joasia
    27 kwietnia 2017 / 22:19

    Ulubionym daniem z piekarnika jest ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 😊 wspaniały smak dzieciństwa…

  31. Tomasz
    27 kwietnia 2017 / 22:31

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest, niesamowicie pyszny i uwodzicielsko ostry Kurczak z masłem orzechowym i brokułami 🙂

  32. Daria
    28 kwietnia 2017 / 0:38

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika jest sernik z malinami na spodzie brownie.
    Brownie robię z miękkiego masła, cukru pudru, brązowego cukru, jajek, maki, kakao i ekstraktu waniliowego. Sernik to jak kto woli, ja robię z sera białego z wiadereczka, takiego sera dobrze zmielonego, jogurtu greckiego, jajek, maki, cukru pudru. Do takiej masy wrzucam maliny. Moga być świeże jak i mrożone. I na koniec oczywiście do piekarnika na gorące wakacje – 40minutek

  33. Przemo
    28 kwietnia 2017 / 11:42

    Jestem trochę takim typowym facetem, który zazwyczaj stroni od kuchennej ścieżki… U mnie w domu również tylko Mama gotowała, a ze mnie i Taty to najwięcej pożytku miała jak trzymaliśmy się daleko od jej królestwa… Wszystko spod Mamusinej ręki wychodziło perfekcyjnie, ale uwaga stety niestety nie przekładało się to na pieczenie… Pamiętam jednak jeden wypiek, który udawał się jej idealnie. Był to sernik królewski i ta nazwa pasuje do niego jak ulał. Ponieważ to jedyny wypiek którego Mama się podejmowała towarzyszył mi on w wyjątkowych chwilach dzieciństwa. Każde święta, urodziny, czy okazja która sprzyjała świętowaniu wiązała się z cudownym smakiem sernika. Dodam że docenialiśmy to tym bardziej że wtedy pieczenie i dogadzanie sobie pysznościami nie było u nas na porządku dziennym. Wyjątkowość tego wypieku poszła jeszcze dalej, bo Mama również mnie nauczyła go piec. Kiedy poznałem moją (wtedy jeszcze) dziewczynę i postanowiłem się jej oświadczyć Mama nie miała wyjścia zwłaszcza, że Marzena znała historię tego sernika. Sam nie wiem jak udało mi się go upiec będąc zdenerwowanym oczekiwaniem na to czy powie TAK ale to najlepszy dowód na to że tego sernika nie można zepsuć … No i udało się! Marzena została moją żoną i przy każdej okazji uprasza mnie o sernik królewski więc mamy w naszym domu nową tradycję którą zamierzam przekazać kolejnemu pokoleniu, bo niestety w innych kuchennych sprawach nie pomogę 🙂

    A oto przepis na osławiony sernik królewski:

    Na kruszonkę potrzebujemy:
    2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    2 żółtka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka gęstej śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny lub masła

    Na masę serową potrzebujemy
    1 kg tłustego sera zmielonego kilka razy
    3 jaja
    2 białka
    200 g margaryny lub masła w temp. pokojowej
    200 g cukru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

    Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy żółtka, zimne masło pokrojone w małą kostkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Jak się schłodzą jedną część ciasta rozwałkowujemy na placek, wkładamy bo blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.

    W tym czasie miękką margarynę albo masło ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce ser, cały czas mieszając . Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką.

    Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
    Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 60 minut.
    Używam blachy kwadratowej 25×25 cm.

    Gorąco zachęcam sernik jest wyjątkowy 🙂

  34. Banami
    28 kwietnia 2017 / 17:01

    Jabłecznik mojej mamy. Szarlotka to moje ulubione ciasta. Spróbowałem w życiu niezliczoną ilość jej rodzajów. Ale właśnie domowa wersja, z maminego piekarnika smakuje mi najbardziej. Smak beztroskiego dzieciństwa. 🙂

  35. Aneta
    28 kwietnia 2017 / 17:06

    Moim ulubionym daniem z piekarnika są roladki z piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i czosnkiem muśnięte żółtym zerem . Rewelacja , palce lizać

  36. Piotr
    28 kwietnia 2017 / 18:39

    Bez wątpienia pierś z kurczaka wypełniona biały serem (twarogowym) – jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że biały ser się topi i ciągnie po upieczeniu lepiej niż niejeden żółty ser – jest to tak dobra potrawa, że pomimo moich zerowych zdolnościach kulinarnych potrafię nią zaspokoić nie jednego smakosza. Warto zaznaczyć, że od niedawana zrozumiałem do czego służy tłuszcz przy smażeniu jajecznicy :P, a zastosowanie soli do białek przy ich rozbijaniu była dla mnie równie rozbijająca co dla samych ich samych 😛

  37. Aga
    28 kwietnia 2017 / 18:59

    Moje ulubione danie z piekarnika to brownies 🙂 od razu jak usłyszałam ze to taki najpyszniejszy zakalec świata wiedziałam że coś dla mnie 🙂 teraz piekę bez presji 🙂

  38. Anita
    28 kwietnia 2017 / 21:07

    Jesteś zapracowaną kobietą? Ciągle nie masz czasu? Po pracy na nic nie masz ochoty, a tym bardziej na spędzenie reszty wieczora przy garach?
    Jest na to sposób! Wypróbuj szybki, prosty i tani przepis na moją ulubioną potrawę z piekarnika. Jest to faszerowana cukinia. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso mielone, dodać przecier pomidorowy i ulubione przyprawy. Cukinię przeciąć na pół i wyskrobać środki, tak aby przypominały małe łódeczki. Gotowy sos wlać do każdej z cukinii, posypać tartym serem i do piekarnika!
    Podawać z kieliszkiem ulubionego wina 😉

  39. Milka
    28 kwietnia 2017 / 21:09

    Moja ulubiona potrawa to oczywiście zdrowa strawa.
    Czy to miesko czy ciasteczko wazne aby nie przybralo sie po tym deczko.
    Bycie fit jest teraz cool wiec dolaczam i stay tuned.

  40. Kokon
    28 kwietnia 2017 / 23:32

    Z piekarnika oczywiście CIASTA! Ulubionego nie mam, bo wciąż próbuję nowych przepisow… A na obiad udka z kurczaka miodowo-musztardowe z sezamem. Mniam 😉

  41. Justa
    28 kwietnia 2017 / 23:35

    Najbardziej lubię z moją rodzinką odtwarzać fast foodowe dania do których ciągnie nasze dzieciaki ale wiadomo że za zdrowe to jedzenie na mieście nie jest 🙂 do perfekcji opanowaliśmy przygotowanie bułek z pieczarkami które zastępują nam zapiekanki pełne ulepszaczy. Podsmażam pieczarki na maśle doprawiam solą pieprzem i kładę na bułce bagietce i posypuję serem. A później do piekarnika na 20 minut aż się zarumienią pycha!

  42. Ewa
    29 kwietnia 2017 / 0:08

    Ja uwielbiam pieczone ziemniaczki w mundurkach z czosnkiem i oregano 🙂 Mniam!

  43. Edyta
    29 kwietnia 2017 / 15:47

    Piekarnik to coś bez czego nie wyobrażam sobie kuchni. Znacząco skraca czas pracy nad daniem i bardzo często zmniejsza jego kaloryczność. W czasie przygotowań piekarnik się nagrzewa, później wszystko w nim ląduje, a ja mam czas żeby zająć się czymś innym. Ciężko zdecydować się na jedno ukochane danie. Myślę że najwyżej plasuje się chlebek bananowy. Nieziemsko pachnie w mieszkaniu gdy się piecze. Lubię go zjadać samego albo z konfiturą czy nutellą z awokado. Zaraz za bananowcem stoi lazania ze szpinakiem. Kojarzy mi się z gośćmi w domu i pogaduchami do późna.
    Dopiero „wyskoczyłaś” mi jako proponowana na Facebooku także lecę sprawdzić o czymś ciekawym tu piszesz.
    Słonecznej majówki (mimo nieprzychylnej prognozy) 🙂

  44. MoniczkaAna
    29 kwietnia 2017 / 19:45

    Jaka jest moja ulubiona potrawa z piekarnika?
    To taka która z talerza szybko znika
    Poważnie mówiąc jest to pieczony piróg
    Nie tak zwyczajny lecz w serca kształcie
    Przepis na stroni internetowej każdy znajdzie
    I niebo w gębie szybko odnajdzie
    Piróg stał się, drogą do serca pewnego młodzieńca
    Ze zjedzeniem pierwszego kęsa
    W środku nadzienie pyszne zawiera
    Cóż to może być… Każdy sam wybiera
    Kurczak, cebulka, papryka i groszek
    To mój ulubiony zestaw rozkoszek
    Ciasto drożdżowe z miłością robione
    Każdemu wyjdzie niczym kupione
    Gdy farsz i ciasto kupione mamy
    To formę na serce wycinamy
    A serduszko pełne nadzienia
    Widelcem boki pięknie się zakleja
    Na koniec żółtkiem piróg posmarujmy
    I pięknym złocistym wyglądem się delektujmy
    Pół godzinki w piekarniku
    I już mamy piróg chrupiący na talerzyku
    Piróg jest duży, lecz dobrze wiecie
    Całego zjecie najszybciej na świecie 🙂

  45. MoniczkaAna
    29 kwietnia 2017 / 20:03

    Przepraszam, ale we wcześniejszym komentarzu pojawiła się literówka. Proszę o publikację tego komentarza. Pozdrawiam

    Jaka jest moja ulubiona potrawa z piekarnika?
    To taka która z talerza szybko znika
    Poważnie mówiąc jest to pieczony piróg
    Nie tak zwyczajny lecz w serca kształcie
    Przepis na stronie internetowej każdy znajdzie
    I niebo w gębie szybko odnajdzie
    Piróg stał się, drogą do serca pewnego młodzieńca
    Ze zjedzeniem pierwszego kęsa
    W środku nadzienie pyszne zawiera
    Cóż to może być… Każdy sam wybiera
    Kurczak, cebulka, papryka i groszek
    To mój ulubiony zestaw rozkoszek
    Ciasto drożdżowe z miłością robione
    Każdemu wyjdzie niczym kupione
    Gdy farsz i ciasto zrobione mamy
    To formę na serce wycinamy
    A serduszko pełne nadzienia
    Widelcem boki pięknie się zakleja
    Na koniec żółtkiem piróg posmarujmy
    I pięknym złocistym wyglądem się delektujmy
    Pół godzinki w piekarniku
    I już mamy piróg chrupiący na talerzyku
    Piróg jest duży, lecz dobrze wiecie
    Całego zjecie najszybciej na świecie 🙂

  46. Nora
    30 kwietnia 2017 / 0:45

    To proste nie wyobrażam sobie domu bez drożdżowego ciasta 🙂 zimą z cynamonem i masełkiem w towarzystwie mleka a latem z owocami i kruszonką i mlekiem też 🙂

  47. Agata
    30 kwietnia 2017 / 10:13

    Mija ulubiona potrawa z piekarnika to łosoś z szuonymi pomidorami 🙂 samo zdrowie i robi się bez wielkich finezji 🙂

  48. Daria
    30 kwietnia 2017 / 11:34

    Odpowiedź może być tylko jedna tarta 🙂 i na słodko i na wytrawnie zawsze przynosi radość rodzince 🙂 najlepsze w sezonie wiosenno zimowym bo można przebierać w warzywach i owocach 🙂

  49. 30 kwietnia 2017 / 18:19

    Bezglutenowy sernik kokosowy z białej fasoli, mój ulubiony, ostatnio wypiekam go na okrągło i bardzo by mi się przydał dobry blender 😉 kocham słodycze ale nigdy nie kupuje ich w sklepie bo są za słodkie, zdecydowanie wolę domowe wersje

  50. Jola
    30 kwietnia 2017 / 18:32

    Bananowe babeczki pełne dobra wszelakiego pieczone w piekarniku dla wnuka ukochanego.Dwa duże banany Miksuje,do nich szklankę mąki pełnoziarnistej wsypuję. Do tego dwa jajka ,dwie miodu łyżeczki,żurawinę,rodzynki i małą łyżeczkę proszku do pieczenia , szczyptę cynamonu ,wszystko mieszam i wylewamy do foremek bo ciasto jest gotowe do pieczenia.Wypiekam 20 minut babeczki i wiem,ze to ukochany smakołyk Piotrusia i jego majteczki,która w październiku urodzi nam drugiego wnuczusia.😀😀😀😀😀😀😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 27 =