Ekstrakt waniliowy

Bardzo często w przepisach spotykam dodatek ekstraktu waniliowego, ale do tej pory rzadko widywałam go w sklepach lub odstraszała mnie jego wysoka cena ; ) Okazuje się jednak, że do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie dwóch składników! Żałuję, że tak późno trafiłam na ten przepis ; ) Gorąco polecam, ekstrakt dodaje wspaniałego aromatu i już zastanawiam się, czy można by go użyć także jako dodatku do wytrawnych potraw : ) Macie jakieś doświadczenia na tym polu? : )


Ekstrakt waniliowy

Składniki :

  • 3 duże lub 5 mniejszych strąków wanilii
  • 1 szklanka wódki

Każdy strąk przeciąć wzdłuż na pół, tak aby ziarenka były widoczne. Przełożyć do butelki, słoika lub innego zamykanego pojemnika i zalać wódką. Zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, co najmniej raz w tygodniu energicznie wstrząsając. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia. Jeśli zużyjemy jego większość, wystarczy dodać nową porcję wódki i ponownie zaczekać, aż nabierze mocy ; ) Dla wzmocnienia aromatu można również dodać kolejne laski wanilii. Domowy ekstrakt możemy przechowywać kilka lat.

Smacznego : )

Komentarzy: 16

  1. 13 czerwca 2013 / 22:05

    Reż jeszcze nigdy nie robiłam:)

  2. 13 czerwca 2013 / 22:05

    Też jeszcze nigdy nie robiłam:)

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2013 / 22:08

      Monika polecam, bardzo sie przydaje, a jest prosty do przygotowania 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2013 / 12:13

      Dokładnie 🙂

  3. 14 czerwca 2013 / 12:39

    Dobry pomysł z tą wódką 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2013 / 13:36

      Pasuje idealnie 😀

  4. 14 czerwca 2013 / 19:42

    no, PACZ, ja też jakoś na to nie wpadłam, ech…dałaś mi też do myślenia z tym łączeniem z wytrawnymi potrawami, teraz siedzę i myślę…;))

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2013 / 20:25

      Kto jak kto, ale Ty na pewno coś wymyślisz 😀

  5. Ewa
    15 czerwca 2013 / 12:56

    Jak mocne to jest ? 😉

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2013 / 13:05

      Pić nie piłam ; ) Ale w cieście nie czuć alkoholu 😀

  6. 16 czerwca 2013 / 10:10

    ciągle się do niego przymierzam:P

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 11:55

      Aniu musisz koniecznie przygotować, super efekt, a pracy z nim niewiele 🙂

  7. 16 czerwca 2013 / 10:19

    Domowe wyroby najlepsze! Mi brakuje cierpliwości na czekanie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 11:56

      Czas szybko mija, więc nawet nie zauważysz 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 11:56

      Czas szybko mija, więc nawet nie zauważysz jak bedzie juz gotowy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 16 =