Bardzo często w przepisach spotykam dodatek ekstraktu waniliowego, ale do tej pory rzadko widywałam go w sklepach lub odstraszała mnie jego wysoka cena ; ) Okazuje się jednak, że do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie dwóch składników! Żałuję, że tak późno trafiłam na ten przepis ; ) Gorąco polecam, ekstrakt dodaje wspaniałego aromatu i już zastanawiam się, czy można by go użyć także jako dodatku do wytrawnych potraw : ) Macie jakieś doświadczenia na tym polu? : )
Składniki :
- 3 duże lub 5 mniejszych strąków wanilii
- 1 szklanka wódki
Każdy strąk przeciąć wzdłuż na pół, tak aby ziarenka były widoczne. Przełożyć do butelki, słoika lub innego zamykanego pojemnika i zalać wódką. Zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, co najmniej raz w tygodniu energicznie wstrząsając. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia. Jeśli zużyjemy jego większość, wystarczy dodać nową porcję wódki i ponownie zaczekać, aż nabierze mocy ; ) Dla wzmocnienia aromatu można również dodać kolejne laski wanilii. Domowy ekstrakt możemy przechowywać kilka lat.
Smacznego : )
Reż jeszcze nigdy nie robiłam:)
Też jeszcze nigdy nie robiłam:)
Autor
Monika polecam, bardzo sie przydaje, a jest prosty do przygotowania 🙂
Nie ma, jak to domowy 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Dobry pomysł z tą wódką 🙂
Autor
Pasuje idealnie 😀
no, PACZ, ja też jakoś na to nie wpadłam, ech…dałaś mi też do myślenia z tym łączeniem z wytrawnymi potrawami, teraz siedzę i myślę…;))
Autor
Kto jak kto, ale Ty na pewno coś wymyślisz 😀
Jak mocne to jest ? 😉
Autor
Pić nie piłam ; ) Ale w cieście nie czuć alkoholu 😀
ciągle się do niego przymierzam:P
Autor
Aniu musisz koniecznie przygotować, super efekt, a pracy z nim niewiele 🙂
Domowe wyroby najlepsze! Mi brakuje cierpliwości na czekanie 🙂
Autor
Czas szybko mija, więc nawet nie zauważysz 🙂
Autor
Czas szybko mija, więc nawet nie zauważysz jak bedzie juz gotowy 😉