Moim zdaniem podstawą smacznej pizzy jest ciasto i pomidorowy sos ; ) Mam swój ulubiony przepis na ciasto, ale kiedy ktoś podsuwa mi nowe propozycje z rekomendacją w stylu „TO dopiero jest najlepsze ciasto na świecie”, muszę spróbować ; ) Poniższy przepis świetnie się sprawdził (choć, gdy przygotowywałam go ponownie z użyciem maszyny do wypieku chleba, ciasto wyszło bardzo rzadkie i ciężko się z nim pracowało, więc polecam wyrabianie ręczne ; ). Część zasług muszę jednak przyznać mojemu nowemu nabytkowi, bo jak wiecie jestem fanką pizzy z kamienia, który gwarantuje niezwykłą chrupkość ciasta ; )
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy przygotowany rozczyn, oliwę z oliwek i pozostałą wodę. Wyrabiamy przez ok. 10 minut. Formujemy kulę i kilka razy uderzamy ciastem o kuchenny blat, aby aktywować gluten ; ) Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pizzę piekłam ok. 5 minut w piecu, który rozgrzewa się do ponad 300 C, ale jeśli pieczecie w piekarniku polecam opcję na najniższej półce, przy włączonej dolnej grzałce, w temp. 230 C przez około 15 minut ; )
Smacznego : )
Uwielbiam:)
Autor
🙂
Dziękuje za przepis – zrobić dobrą pizzę wcale nie jest łatwo jakby się mogło wydawać. Ta wygląda obiecująco więc przepis trafia do mojej multimedialnej domowej książki kucharskiej 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
pizzę robię bardzo często więc taki kamien fajna rzecz, ale ciągle odkładam jego kupno.
Natomiast co do cista ostatnio pozostaję wierna przepisowi Jamiego ze zmianami Ivki na bardziej dostępne produkty, choć lubię jak Ty próbować nowe wersje;)
Autor
Oj Aniu i teraz będę musiała jeszcze Twoją wersję wypróbować… 😛 a kamień fajna rzecz, zwłaszcza jeśli często pieczesz pizzę w domu 🙂
o rany boskie!!! rewelacja!
i mam tak samo z ciastem, wiecznie sprawdzam i nie zawsze mi wychodzi, następnym razem biorę Twój;)))
Autor
Ola ciekawe, czy kiedyś trafimy na taki przepis, że inne nas nie skuszą:)
Uwielbiam pizze! Ale narobiłaś mi ochoty 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Oczywiście, że dobra pizza, to niewątpliwie musi być dobre ciasto. I takie właśnie lubię, cieniutkie chrupiące i dobrej jakości przecier pomidorowy. Wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Ja również bardzo lubię cieniutkie ciasto, koniecznie z dużą ilością pomidorowego sosu 😉
Najlepsze ciasto na pizzę, polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂