Ciasto marchewkowe należy do jednych z moich ulubionych. Jest bardzo aromatyczne i delikatne, a marchewka mięknąc podczas pieczenia nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na ciasto marchewkowe bazuje na przepisie Marty Gessler, ale metodą prób i błędów dopasowałam je do naszego gustu : ) Można podawać z bitą śmietaną, polewą, białym serkiem, tak jak lubicie najbardziej. Polecam!
Składniki na keksówkę 25 x 11 :
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki startej marchewki (ok 3-4 dużych marchwi)
- ulubione dodatki: migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i marchewkę startą na małych oczkach tarki lub zmieloną w blenderze. Mieszamy ponownie drewnianą łyżką i dodajemy dodatki. Śliwki i duże rodzynki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C przez ok 60 – 80 minut do tzw. suchego patyczka. Piekę na opcji piekarnika grzałka góra i dół i jeśli ciasto w środku jest płynne, a góra za mocno się przypieka, przykrywam ją papierem do pieczenia.
Smacznego : )
Uwielbiam marchewkowe:)
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam! Wygląda jak zawsze przepysznie i kusząco, no i tak pro-zdrowotnie;P
Miałam przyjemność spróbować i wszystkim polecam, ciasto niesamowite:-) I dziękuję za gościnę!
Oj, teraz to ja sie za serniki i mazurki biore, ale po swietach na pewno zrobie, bo juz mnie synek prosił!
Autor
Mary – ja również 🙂
pawełkowa_pani – nie ma powodu do wstydu, ale musisz to koniecznie zmienić 🙂
antosia! – nie ma sprawy, zapraszam ponownie 🙂
Fany_tatus – ja tez już planuję serniki, ale ciasto marchewkowe w formie przerywnika 🙂
Zrobiłam do koszykczka wielkanocnego zamiasta tradycyjnej wielkanocnej baby i jestem mega zadowolona, dzięki!
Autor
Nie ma za co 🙂 Wesołych Świąt!
hmmmmm…to jedyne okreslenie jakie bylam w stanie napisac o tym ciescie(choc zapewne tych slow mogloby sie posypac wiecej ale po co tracic czas jak mozna okreslic to tym), niebo w gebie ze tak powiem, moi domownicy wrecz oszaleli na punkcie tego ciasta,czyzby byla to kolejna rodzinna tradycja…??kto wie;)
Autor
U nas też szybko się przyjęło! 🙂
ciasto wysmienite dzieki za przepis
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Moja mama jest bardzo zadowolona z tego przepisu na ciasto marchewkowe..Dziękuje..bardzo
Autor
Super 🙂
Witam 🙂
Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? 😛
Autor
Szczerze mówiąc marchewki też nie czułam, za to świąteczne aromaty jak najbardziej 😀
Świetny przepis, konserwatystom może wydawać się zbyt szalony. Polecam jednak, spróbujcie a nie będziecie zawiedzeni. Ja osobiście dodałem dwa razy więcej cynamonu (bo go uwielbiam) oraz cukru wanilinowego. Ciasto było świetne!
Autor
Super, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂