Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe należy do jednych z moich ulubionych. Jest bardzo aromatyczne i delikatne, a marchewka mięknąc podczas pieczenia nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na ciasto marchewkowe bazuje na przepisie Marty Gessler, ale metodą prób i błędów dopasowałam je do naszego gustu : ) Można podawać z bitą śmietaną, polewą, białym serkiem, tak jak lubicie najbardziej. Polecam!


Ciasto marchewkowe

Składniki na keksówkę 25 x 11 :

 

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki (ok 3-4 dużych marchwi)
  • ulubione dodatki: migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki

Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i marchewkę startą na małych oczkach tarki lub zmieloną w blenderze. Mieszamy ponownie drewnianą łyżką i dodajemy dodatki. Śliwki i duże rodzynki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy w nagrzanym do 180 C przez ok 60 – 80 minut do tzw. suchego patyczka. Piekę na opcji piekarnika grzałka góra i dół i jeśli ciasto w środku jest płynne, a góra za mocno się przypieka, przykrywam ją papierem do pieczenia.

Smacznego : )


Ciasto marchewkowe - carrot cake

Komentarzy: 17

  1. pawełkowa_pani
    4 kwietnia 2012 / 0:25

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam! Wygląda jak zawsze przepysznie i kusząco, no i tak pro-zdrowotnie;P

  2. antosia!
    4 kwietnia 2012 / 21:28

    Miałam przyjemność spróbować i wszystkim polecam, ciasto niesamowite:-) I dziękuję za gościnę!

  3. Fany_tatus
    4 kwietnia 2012 / 21:47

    Oj, teraz to ja sie za serniki i mazurki biore, ale po swietach na pewno zrobie, bo juz mnie synek prosił!

  4. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2012 / 21:51

    Mary – ja również 🙂
    pawełkowa_pani – nie ma powodu do wstydu, ale musisz to koniecznie zmienić 🙂
    antosia! – nie ma sprawy, zapraszam ponownie 🙂
    Fany_tatus – ja tez już planuję serniki, ale ciasto marchewkowe w formie przerywnika 🙂

  5. rori.blogspot.com
    7 kwietnia 2012 / 21:10

    Zrobiłam do koszykczka wielkanocnego zamiasta tradycyjnej wielkanocnej baby i jestem mega zadowolona, dzięki!

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2012 / 21:21

      Nie ma za co 🙂 Wesołych Świąt!

  6. 12 września 2012 / 13:21

    hmmmmm…to jedyne okreslenie jakie bylam w stanie napisac o tym ciescie(choc zapewne tych slow mogloby sie posypac wiecej ale po co tracic czas jak mozna okreslic to tym), niebo w gebie ze tak powiem, moi domownicy wrecz oszaleli na punkcie tego ciasta,czyzby byla to kolejna rodzinna tradycja…??kto wie;)

    • Marta
      Autor
      12 września 2012 / 13:27

      U nas też szybko się przyjęło! 🙂

  7. krystyna
    18 września 2012 / 20:19

    ciasto wysmienite dzieki za przepis

    • Marta
      Autor
      18 września 2012 / 20:20

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  8. 24 września 2012 / 21:26

    Moja mama jest bardzo zadowolona z tego przepisu na ciasto marchewkowe..Dziękuje..bardzo

    • Marta
      Autor
      24 września 2012 / 21:33

      Super 🙂

  9. Girgona
    12 października 2012 / 22:57

    Witam 🙂
    Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? 😛

    • Marta
      Autor
      12 października 2012 / 22:59

      Szczerze mówiąc marchewki też nie czułam, za to świąteczne aromaty jak najbardziej 😀

  10. 28 grudnia 2012 / 22:09

    Świetny przepis, konserwatystom może wydawać się zbyt szalony. Polecam jednak, spróbujcie a nie będziecie zawiedzeni. Ja osobiście dodałem dwa razy więcej cynamonu (bo go uwielbiam) oraz cukru wanilinowego. Ciasto było świetne!

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2012 / 22:47

      Super, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 1 =