Uwielbiam wszystkie przekąski, najczęściej te, które nie są niestety zdrowe ; ) Jabłkowe chipsy są na szczęście ich przeciwieństwem i podjadając je nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Zdrowe, proste w przygotowaniu (wystarczą jabłka
i piekarnik), sprawdzą się wszędzie i dla każdego, wprost idealne…! : D
- jabłka (im więcej tym lepiej ; )
u mnie 5 jabłek, bo posiadam tylko 3 płaskie blachy do piekarnika i więcej mi się nie zmieściło ; ) - opcjonalnie cynamon, papryka itp., osobiście wolę bez dodatków
Jabłka myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry ok. 2 mm. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 95 C (termoobieg) i pieczemy przez 3-3,5 godzin (w zależności od tego na jak cienkie plastry udało nam się pokroić jabłka i jaką chrupkość lubimy).
Smacznego : )
Ja najbardziej lubie z cynamonem <3
również uwielbiam wszelkie przekąski, a takie jabłuszka przede wszystkim:D
Wyglądają bardzo smacznie a do tego są zdrowe 🙂
a ja właśnie objadam się chipsami… pora to zmienić 😉
Autor
Maggie na te z cynamonem „muszę” mieć ochotę, a te naturalne mogę zjeść w każdej ilości 😀
Aniu ja też jestem miłośniczką przekąsek…
Szwagierka masz absolutną rację 🙂
Kasiu ja niestety także się objadam chipsami, ale od teraz jest już jakaś alternatywa 😀
Ty wiesz, że ja to lubię???:D
Autor
Mam taką nadzieję 😀
Przyznam się że już zapomniałem, że można samemu zrobić tak zdrową przekąskę.
Autor
Czasem te najprostsze sposoby wypadają z głowy 🙂
Uwielbiam takie jabłka. Moja babcia takie robiła, ale suszyła je na kuchni kaflowej – do dziś pamiętam ten zapach i smak 🙂
Autor
O tak zapach obłędny, ale i w smaku nie można im nic zarzucić 😀 Mam nadzieję, że z piekarnika będą smakować tak jak te od Twojej babci, bo smaki naszych wspomnień są najlepsze! 🙂
Takie domowe jabłuszkowe chipsy są znakomite i na pewno aromat obłędny !!!
Autor
Dokładnie! w domu unosił się kilka godzin 🙂
Chipsy jabłkowe to jest to 😉 My zamiast w piekarniku robimy je w suszarce do warzyw 😉 a teraz planujemy produkcję marchewkowych 😉
Autor
Suszarki niestety nie posiadam 🙁 ale z marchewkowymi to bardzo dobry pomysł 😀
Uwielbiam je! Zawsze robię je gdy mam w domu wysyp jabłek!
Autor
Są pyszne 😀
To trzeba przyznać, że zapach jest wyśmienity 🙂
Autor
Zgadza się 🙂
Uwielbiam te jabłuszka, są pycha
Autor
To prawda, szkoda tylko, że tak szybko się kończą 😉